Apa Nak Buat Kalau Mata Berlari Ke Sana Sini?

Pernah ke anda melihat mata kanak-kanak tiba-tiba tergerak tak tentu arah. Sekejap ke kanan, sekejap ke kiri. Ibarat mata berlari ke sana ke sini atau mata melilau. Kalau belum pernah lagi berhadapan dengan situasi ini, mungkin anda boleh melihat video di bawah ini.

Mata sedang berlari ke sana sini!!

MATA BERLARI KE SANA SINI??Pernah tak anda melihat ada sesetengah kanak-kanak yg tiba2 mata dy tergerak-gerak tak tentu arah ibarat seperti ‘mata berlari ke sana sini’?? ?Klau tak pernah, boleh lihat video dibawah..?.Keadaan tersebut dikenali sebagai mata juling. Klau bahasa sains disebut ‘Strabismus’..Sekiranya anak2 anda mengalami keadaan tersebut, bawalah mereka ke hospital atau berjumpa mana2 optometrist?ataupn sekiranya anda terlihat ada mata kanak2 seperti ini, beritahulah kpd ibu bapa mereka spy membawa anak2 mereka ke hospital.?‍?Sebab kenapa?Kalau keadaan ini dibiarkan tanpa rawatan maka mata juling tersebut akan kekal dan tidak dapat dirawat lg. ??Kebiasaanya mata juling ini dapat dirawat dgn baik sekiranya kanak2 tersebut berumur kurang drpd 12 tahun. Lagi awal kanak2 tersebut mendapat rawatan, lagi byk peluang utk mata juling tersebut sembuh.?Sekian.*Dapatkan pemeriksaan mata secara menyeluruh dan terperinci dengan OPTOMETRIST bertauliah."JOM JUMPA OPTOMETRIS @ Oasis Optometry Centre!!!!"Segala pertanyaan dan temujanji dengan optometris, boleh hubungi 09-7649991 atau Whatsapp http://www.wasap.my/60177248991/TemujanjiOptometrisDisediakan Oleh:Optometrist@HafidzOasis Kok Lanas

Posted by Oasis Optometry Centre on Saturday, November 2, 2019

Keadaan tersebut dikenali sebagai mata juling

Mata yang bergerak ke sana ke sini adalah dikenali sebagai mata juling. Dalam bahasa sains ia dikenali dengan nama ‘Strabismus’. Sekiranya anak-anak anda sedang mengalami keadaan tersebut, dinasihatkan untuk membawa mereka ke hospital atau berjumpa dengan mana-mana Optometrist.

Dalam masa yang sama, sekiranya anda terlihat mata kanak-kanak seperti ini, beritahulah kepada ibu bapa mereka supaya membawa anak-anak mereka ke hospital. Kenapa? Hal tersebut adalah kerana jika keadaan ini dibiarkan tanpa rawatan kemungkinan besar mata juling tersebut akan kekal dan tidak dapat dirawat lagi.

Kebiasaanya mata juling ini dapat dirawat dengan baik sekiranya kanak-kanak tersebut berumur kurang daripada 12 tahun. Sekiranya kanak-kanak tersebut mendapatkan lawatan lebih awal, maka peluang untuk sembuh adalah tinggi.

Sekian.


Dapatkan pemeriksaan mata secara menyeluruh dan terperinci dengan OPTOMETRIST bertauliah.
“JOM JUMPA OPTOMETRIST @ Oasis Optometry Centre!”

Segala pertanyaan dan temujanji dengan optometris, boleh hubungi 09-7649991 atau Whatsapp http://www.wasap.my/60177248991/TemujanjiOptometris