Miopia & Kawalan Miopia Yang Perlu Anda Tahu

MIOPIA

Miopia menjadi masalah serius di kebanyakan negara terutamanya di kawasan bandar di Asia. Hampir 90% orang muda mempunyai miopia sebelum berumur 20 tahun. Kajian meramalkan bahawa menjelang tahun 2050, hampir 50 peratus daripada populasi dunia berkemungkinan besar mempunyai miopia.

Dalam senario terburuk, miopia awal boleh membawa kepada kemunculan miopia progresif (bentuk penglihatan yang teruk) yang mana, penglihatan seseorang boleh berkurangan dengan cepat pada kadar satu dioptre setahun dan menjadi miopia yang tinggi. Yang meningkatkan risiko masalah mata yang lain seperti kerosakan retina atau kebutaan.

Apakah Yang Dimaksudkan Dengan Miopia

Miopia juga dikenali sebagai rabun jauh, iaitu apabila anak anda melihat objek berdekatan dengan jelas tetapi penglihatan mereka kabur pada jarak jauh. Miopia berlaku apabila bola mata terlalu panjang menyebabkan sinaran cahaya terfokus pada satu titik di hadapan retina dan bukan pada permukaannya.

Rabun jauh juga boleh disebabkan oleh kornea atau kanta yang terlalu melengkung untuk panjang bola mata. Dalam sesetengah kes, miopia berlaku kerana kombinasi faktor-faktor ini. Tanda-tanda umum adalah kabur pada jarak jauh, aduan mengenai ketegangan mata atau menyepetkan mata.

Apakah Penyebab Kepada Miopia?

Apakah Faktor – Faktor Persekitaran Yang Boleh Menyebabkan Miopia?

 • Tahap pendidikan
 • Tahap aktiviti/kerja dekat, seperti membaca
 • Masa yang digunakan untuk menonton tv
 • Masa yang digunakan untuk komputer
 • Masa yang digunakan untuk aktiviti luar/dalam rumah
 • Pencahayaan
 • Persekitaran hidup

Bagaimana Anda Merawat Perkembangan Miopia Pada Kanak-Kanak?

Terdapat pelbagai pilihan untuk merawat perkembangan miopia pada anak-anak iaitu:

 • Ubat titis mata (atropine)
 • Kanta lekap multifokal
 • Orthokeratologi (Ortho-K)
 • Kanta cermin mata khas untuk mengawal rabun jauh – kaedah rawatan paling selesa untuk pesakit muda.

KAWALAN MIOPIA

Kawalan miopia merupakan rawatan atau langkah yang diambil untuk melambatkan perkembangan miopia. Rawatan ini boleh mendorong perubahan dalam struktur dan memberi tumpuan kepada mata untuk mengurangkan tekanan dan keletihan yang berkaitan dengan perkembangan dan kemajuan jarak dekat.

Oleh kerana rawatan ini dapat melambatkan perkembangan miopia, anda boleh menjaga anak anda daripada membina tahap penglihatan yang tinggi yang memerlukan kacamata tebal, pembetulan dan dikaitkan dengan masalah mata yang serius di kemudian hari, seperti katarak awal atau retina yang terpisah.

Pada masa ini, terdapat empat jenis rawatan untuk mengawal miopia:

i. Ubat titis mata (atropine)
Atropine adalah pendekatan farmaseutikal yang merupakan salah satu pilihan yang paling berkesan dan berisiko rendah untuk memperlahankan peningkatan Rabun jauh pada kanak-kanak.
ii. Kanta sentuh multifokal
Kanta khas yang mempunyai kuasa yang berlainan di zon berlainan lensa untuk membetulkan presbiopia dan juga jarak dekat atau jarak jauh (dengan atau tanpa astigmatisme).
iii. Orthokeratologi (“ortho-k”)
Ortho-K adalah kanta lekap yang direka khas untuk membentuk semula atau meratakan kornea yang perlu dipakai sewaktu tidur. Pada keesokan harinya, anda dapat menikmati penglihatan yang jelas sepanjang hari tanpa cermin mata atau kanta lekap.
iv. Cermin mata khas pengawalan rabun jauh
Cermin mata khas boleh membantu masalah yang dihadapi oleh kanak-kanak. Cermin mata ini fokus pada punca masalah dan membantu meringankan ketegangan mata kanak-kanak.

Kanta ZEISS MyoVision Pro

Kanta penglihatan tunggal dengan reka bentuk bagi pengurusan myopia khusus untuk kanak-kanak berusia antara enam hingga 12 tahun. Ciri ini mempunyai tempoh penyesuaian yang sangat singkat dan reka bentuk kanta unik yang dibangunkan khas untuk mata kanak-kanak yang berkembang.

Tidak seperti kanta penglihatan tunggal tradisional, ZEISS MyoVision Pro memberi kesan positif, membantu pengurusan miopia pada kanak-kanak berumur antara enam hingga 12 tahun – dengan keselesaan visual yang maksimum, kerana kanta cermin mata ZEISS MyoVision Pro juga direka bersesuaian dengan anatomi dan gaya hidup anak anda.

Bagaimanakah ZEISS Myovision Pro Berfungsi?

Kanta ZEISS MyoVision Pro direka khas untuk kanak-kanak yang mempunyai miopia berdasarkan salah satu pendekatan saintifik terkemuka untuk menguruskan perkembangan miopia: bahagian tepi kanta berfungsi untuk mengawal miopia, manakala bahagian tengah kanta membetulkan miopia dan memastikan penglihatan jarak jauh adalah jelas.

Kanta ZEISS MyoKids®

Kanta inovatif dengan reka bentuk pengurusan miopia khusus untuk kanak-kanak berumur enam hingga 12 tahun. Berbanding dengan lensa penglihatan tunggal standard, reka bentuk MyoKids dapat membantu menguruskan perkembangan miopia.

Reka bentuk penglihatan dekat khas ini juga membantu kehidupan digital kanak-kanak hari ini dengan mengurangkan gejala ketegangan mata. Di samping itu, kanta ini juga direka khas mengikut anatomi dan gaya hidup anak anda serta memastikan mereka menikmati keselesaan visual yang lebih baik.

Bagaimanakah Myokids Berfungsi?

Separuh bahagian atas kanta memberi penglihatan yang jelas pada jarak jauh manakala zon aktif di bahagian bawah kanta akan membantu tugasan bagi penglihatan dekat dan dapat membantu untuk menurunkan perkembangan miopia.